?>
Maksud

Fiil’in Kısımları

اَلْأَفَعَالُ؛ عَلَى ضَرْبَيْنِ، اَصْلِىٌّ وَ ذُو زِيَادَةِ. فَالْاَصْلِىُ؛ ثُلاَثِىٌّ وَ رُبَاعِىٌّ. فَالثُّلاَثِىُّ مَا كَانَ مَاضِيهِ عَلَى ثَلاَثَةِ أَحْرُفٍ.



اَلْأَفَعَالُ؛ fiiller, عَلَى ضَرْبَيْنِ، iki kısımdır, اَصْلِىٌّ aslî (mücerred) fiiller, وَ ve, ذُو زِيَادَةِ ziyade sahibi olan (mezid) fiillerdir. فَالْاَصْلِىُ؛ aslî fiillere (mücerred) gelince; ثُلاَثِىٌّ sülasi, üç harflidirler, و ve, رُبَاعِىٌّ rubai, dört harfli fiillerdir. فَالثُّلاَثِىّ sülasi fiillere gelince; مَا كَانَ o sülasi olan aslî fiiller yani sülasi mücerredler olur, مَاضِيهِ mazisi, عَلَى ثَلاَثَةِ أَحْرُفٍ üç harf üzere olandır.



Metnin Toplu Manası; Fiiller aslî ve züziyade olmak üzere iki kısıma ayrılırlar. Aslî fiillere gelince, sülasi ve rubai olmak üzere iki kısımdır. Sülasi fiiller ise mazisi üç harf üzere olan fiillerdir.



Yazar Hakkında

Metehan Uluocak

9 yıllık sarf nahiv bilgisini temin ettikten sonra, zor olan lafızları kolaylaştırıp ve harekeleyip mübtedi kardeşlerimize sunmak niyetine gark oldum. Bu tevessülüm bana böyle bir site hazırlamayı gerektirdi.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için tıkla

Ya Hâkim!

Ya Mu’in!