?>
Emsile

Fiil-i Muzari Mâlum

Fiil-i Muzari Mâlum
جَمْعِ تَثْنِيَه مُفْرَدْ جِنْسْ
يَنْصُرُونَ يَنْصُرَانِ يَنْصُرُ مُذَكَّرْ غَائِبْ
يَنْصُرْنَ تَنْصُرَانِ تَنْصُرُ مُؤَنَّثْ غَائِبَه
تَنْصُرُونَ تَنْصُرَانِ تَنْصُرُ مُذَكَّرْ مُخَاطَبْ
تَنْصُرْنَ تَنْصُرَانِ تَنْصُرِينَ مُؤَنَّثْ مُخَاطَبَه
نَنْصُرُ أَنْصُرُ نَفْسِ مُتَكَلِّمْ




يَنْصُرُ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Müfred Müzekker Gaib bir fiildir. Manası; O erkek Yardım ediyor, yardım eder demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. tekil şahıs (o) bir erkeğin yardım ediyor olduğunu bize bildirir.

يَنْصُرَانِ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Tesniye Müzekker Gaib bir fiildir. Manası; O iki erkek Yardım ediyor, yardım eder demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. tesniye şahıs (o ikisi) iki erkeğin yardım ettiklerini bize bildirir.

يَنْصُرُونَ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Cemi Müzekker Gaib bir fiildir. Manası; O erkekler Yardım ediyorlar, yardım ederler demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. çoğul (cemi) şahıs (onlar) erkeklerin yardım ediyor olduklarını bize bildirir.

تَنْصُرُ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Müfred Müennes Gaibe, Manası; O kadın Yardım ediyor, yardım eder demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. tekil şahıs (o) bir kadının yardım ediyor olduğunu bize bildirir.

تَنْصُرَانِ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Tesniye Müennes Gaibe, Manası; O iki kadın Yardım ediyor, yardım eder demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. tesniye şahıs (o ikisi) iki kadının yardım ediyor olduklarını bize bildirir.

يَنْصُرْنَ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Cemi Müennes Gaibe, Manası; O kadınlar Yardım ediyorlar, yardım ederler demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 3. çoğul (cemi) şahıs (onlar) kadınların yardım ediyor olduklarını bize bildirir.

تَنْصُرُ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Müfred Müzekker Muhatab, Manası; Sen (erkek) Yardım ediyorsun, yardım edersin demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. tekil (müfred) şahıs (sen) erkeğin yardım ediyor olduğunu bize bildirir.

تَنْصُرَانِ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Tesniye Müzekker Muhatab, Manası; Siz ikiniz (erkek) Yardım ediyorsunuz, yardım edersiniz demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. tesniye (müsenna, ikil) şahıs (siz ikiniz) iki erkeğin yardım ettiklerini bize bildirir.

تَنْصُرُونَ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Cemi Müzekker Muhatab, Manası; Sizler (3 ve daha fazla erkek) Yardım ediyorsunuz, yardım edersiniz demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. çoğul (cemi) şahıs (siz erkekler) 3 ve daha fazla erkeğin yardım ediyor olduklarını bize bildirir.

تَنْصُرِينَ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Müfred Müennes Muhataba, Manası; Sen (kadın) Yardım ediyorsun, yardım edersin demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. tekil (müennes) şahıs (sen) kadının yardım ediyor olduğunu bize bildirir.

تَنْصُرَانِ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Tesniye Müennes Muhataba, Manası; Siz ikiniz (kadın) Yardım ediyorsunuz, yardım edersiniz demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. tesniye (müsenna, ikil) şahıs (siz ikiniz) iki kadının yardım ediyor olduğunu bize bildirir.

تَنْصُرْنَ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Cemi Müennes Muhataba, Manası; Sizler (3 ve daha fazla kadın) Yardım ediyorsunuz, yardım edersiniz demektir. Şimdiki ve geniş zamanda 2. çoğul (cemi) şahıs (siz kadınlar) 3 ve daha fazla kadının yardım ediyor olduklarını bize bildirir.

أَنْصُرُ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Nefs-i Mütekellim vahde, Manası; Ben (erkek veya kadın fark etmez) Yardım ediyorum, yardım ederim demektir. Şimdiki ve geniş zamanda mütekellim (konuşan) olan 1. tekil şahıs kişinin yardım ediyor olduğunu bildirir.

نَنْصُرُ Fiil-i Muzari, Bina-i Mâlum, Nefs-i Mütekellim meâl gayr, Manası; Biz (kadın veya erkeklerden oluşması fark etmez) Yardım ediyoruz, yardım ederiz demektir. Şimdiki ve geniş zamanda mütekellim (konuşan) ve onun haricindekilerin beraberliğiyle olan 1. çoğul şahıs kişilerin yardım ediyor olduklarını bildirir.



Yazar Hakkında

Metehan Uluocak

9 yıllık sarf nahiv bilgisini temin ettikten sonra, zor olan lafızları kolaylaştırıp ve harekeleyip mübtedi kardeşlerimize sunmak niyetine gark oldum. Bu tevessülüm bana böyle bir site hazırlamayı gerektirdi.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için tıkla

Ya Hâkim!

Ya Mu’in!