?>
İzhar

Elif-Nun Maddesinin Cevazen Kesre veya Fethalandığı Yerler

و حيث جاز التقديران، جاز الأمران، كـألتي وقعت بعد فاء الجزاء، نحو: من يُكْرِمْنِى فَأَنِّى أُكْرِمُهُ. فإن كسرت فالمعنى، فأنا أُكْرِمُهُ. و إنْ فتحتَ فالمعنى فإكْرَامِى إياه ثابتٌ.

Elif-Nun Maddesinin Kesre ve Fethalandığı Yerler

و حيث hangi terkibde, جاز caiz olursa, التقديران o iki takdir (yani elif nun maddesinin mamulleri ile birlikte, cümle ve müfred olarak takdir edilmesinin caiz olduğu terkibte جاز caiz olur; الأمران o iki şey, yani kesreli veya fethalı olması. كـألتي onun gibi ki; وقعت vaki oldu, بعد فاء الجزاء fa-i cezaiyyenin sonrasında. Yani fa-i cezaiyyeden sonra gelen elif nun maddesi fethalı da olur kesralı da. Buna misal; من يُكْرِمْنِى فَأَنِّى أُكْرِمُهُ “Kim bana ikram ederse, muhakkak ki ben de ona ikram ederim” İzaha gelince: فإِنَّ eğer ki, fa-i cezaiyyeden sonraki elif nun maddesi كُسِرَتْ kesrelenirse; فالمعنى öylece mana (yani elif nun maddesinden sonraki mana), فأنا أُكْرِمُهُ “Öyleyse ben ona ikram ederim” olur.  و إنْEğer, فُتِحَتْ fa-i cezaiyyeden sonraki elif nun fethalanırsa, فالمعنى elif nun maddesinden sonraki mana, فإكْرَامِى إياه ثابتٌ “Benim ona ikram etmem sabittir” şeklinde olur. Fa-i cezaiyye gibi, إِذْ ‘i fücaiyyeden sonra vaki olan elif nun maddesinin kesrelenmesi de fethalanması da vaciptir. Misal; خَرَجْتُ فَإِذَا أَنَّ زَيْدًا بِالبَابِ “(evden) çıktım, ansızın (gördüm ki) Zeyd kapıdadır” gibi.

Yazar Hakkında

Metehan Uluocak

9 yıllık sarf nahiv bilgisini temin ettikten sonra, zor olan lafızları kolaylaştırıp ve harekeleyip mübtedi kardeşlerimize sunmak niyetine gark oldum. Bu tevessülüm bana böyle bir site hazırlamayı gerektirdi.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için tıkla

Ya Hâkim!

Ya Mu’in!