?>
İzhar

Amil, Mamul ve İrab

فَهَذِهِ رِسَالَةٌ فِيمَا يَحْتَاجُ إِلَيْهِ كُلُّ مُعْرِبٍ أَشَدُّ الْإِحْتِيَاجِ وَ هُوَ ثَلَثَةُ أَشْيَاءَ. اَلْعَامِلُ وَ الْمَعْمُولُ وَ الْعَمَلُ اَىِ الْإِعْرَابُ. فَوَجَبَ تَرْتِيبُهَا عَلَى ثَلَثَةِ اَبْوَابٍ.

arapcadilbilgisi.com

فَهَذِهِ işte bu (kitap), رِسَالَةٌ bir risaledir, yazılmış bir metindir ki, فِيمَا onun içindeki şeye, يَحْتَاجُ إِلَيْهِ o (bu) risaleye, yazılmış metinin içerisindekine ihtiyaç duyar, كُلُّ مُعْرِبٍ her Arapçayla uğraşan, muarrib, irab yapan her kimse, أَشَدُّ الْإِحْتِيَاج ihtiyacın şiddetli bir haliyle ihtiyaç duyar, وَ هُوَ ve o ihtiyaç duyulan şey ise, ثَلَثَةُ أَشْيَاءَ üç şeydir; اَلْعَامِلُ amil,  وَ الْمَعْمُولُ ve mamul, وَ الْعَمَلُ ve amel, اَىِ الْإِعْرَابُ yani amelden kasıt irab, فَوَجَبَ böylece vacip olmuştur, gerekmiştir, تَرْتِيبُهَا onu tertib etmek, عَلَى ثَلَثَةِ اَبْوَابٍ üç bab üzere.

Metnin Toplu Manası: Bu risale, her irab yapmak isteyen kişi için şiddetle ihtiyaç duyduğu şeyi kapsayan bir kitaptır. Ve bu kapsama 3 şeydir. Birincisi عَامِلْ yani etken, ikincisi مَعْمُولْ yani etkilenen ve üçüncüsü عَمَلْ yani إِعْرَابْ irabtır.

İzhar’ın Kısımları
1.Bab 2.Bab 3.Bab
Amil Mamul İrab
60 tane 30 tane 10 tane

İzhar kitabı Avamil kitabının konu olarak aynısıdır fakat daha kapsamlısıdır

Etiketler

Yazar Hakkında

Metehan Uluocak

9 yıllık sarf nahiv bilgisini temin ettikten sonra, zor olan lafızları kolaylaştırıp ve harekeleyip mübtedi kardeşlerimize sunmak niyetine gark oldum. Bu tevessülüm bana böyle bir site hazırlamayı gerektirdi.

Yorum Yaz

Yorum göndermek için tıkla

Ya Hâkim!

Ya Mu’in!

Bu Gün Allah için Ne Yaptın?